Blog - Hoe maak je een Sanita klomp?

Hoe worden de producten gemaakt die wij verkopen? In deze boeiende reeks nemen we een kijkje achter de schermen bij diverse bedrijven om te onderzoeken hoe producten gemaakt worden die veel gebruikt worden in de voedingsindustrie en facilitaire dienstverlening. Voor de eerste aflevering, bezochten we digitaal de fabriek van Sanita. Lees snel verder om te zien hoe de bekende klompen tot stand komen.

OVER SANITA

In 1907 opent de jonge klompenmaker Christian Meldgaard Andersen een winkel in Herning (Denemarken), waar hij schoenen verkoopt en repareert. Hier start hij met de eerste generatie klompen met een lederen kap, die later beroemd zouden worden als de “originele Deense klomp”. Met zijn fiets en een handvol klompen rijdt hij naar lokale bedrijven om zijn klompen aan de man te brengen.

Inmiddels is Sanita al 110 jaar marktleider. Nog altijd laten ze zich leiden door de basisgedachte van de oprichter: een optimaal comfort voor de voeten.

ONTWERP

De Sanita klompen hebben dus een lange traditie, maar dat betekent niet dat ze niet met de tijd mee zijn gegaan. Sanita’s modeafdeling volgt de nieuwste ontwikkelingen op de voet en ontwerpt regelmatig een nieuwe collectie. Hierbij werken de ontwerpers samen met onderzoeksinstituten, artsen en experts op het gebied van diverse materialen. Daarnaast kunnen producten aangepast worden aan de wensen van de klant.

PRODUCTIE

Na het ontwerpen worden de klompen gemaakt in Sanita’s eigen Europese productiefaciliteiten. Allereerst wordt de zool vervaardigd. Uit een grote lap leer wordt vervolgens de kap gesneden. Hierbij wordt er zoveel mogelijk rekening gehouden met het milieu. Er worden hoge eisen gesteld aan leveranciers en gaat er zo min mogelijk materiaal verloren. De kap wordt, afhankelijk van het model, aan de zool vastgeniet of gelijmd. Dit gebeurt nog altijd met de hand, zodat de kwaliteit continu in de gaten wordt gehouden. Hierna wordt er een mal in de klompen gedaan en ondergaan ze een behandeling met stoom. Hierdoor krijgen ze hun definitieve vorm. Nog een laatste check en de klompen zijn klaar voor verzending. Dankzij de centrale ligging van de opslag zijn klanten verzekerd van een snelle levering.

Geplaatst op 23 april 2021