Blog - Veilig werken in de schoonmaakbranche

Schoonmaakdiensten worden vaak uitbesteed. Het werken in de schoonmaak is echter niet geheel zonder risico’s. Wij hebben enkele veelvoorkomende gevaren (én oplossingen) voor de veiligheid tijdens het schoonmaken op een rijtje gezet.

1.    Schoonmakers worden niet op waarde geschat

Werkgevers, werknemers en opdrachtgevers hebben alle drie een zekere verantwoordelijkheid voor de veiligheid. Toch worden schoonmaakbedrijven nog regelmatig alleen uitgekozen op basis van de prijs. Dit kan bedrijven onder druk zetten om de kosten te drukken. Aangezien arbeidskosten voor een schoonmaakbedrijf de grootste kostenpost vormen, bestaat het risico dat er onvoldoende wordt geïnvesteerd in opleidingen van het schoonmaakpersoneel. Een foutief beeld van schoonmaakwerk kan bovendien een negatieve invloed hebben op het beleid van bedrijven. Wanneer de werkgever het werk als onbelangrijk beschouwt, kan dit ertoe leiden dat er geen of te weinig geschikt materiaal aangeboden wordt. De schoonmaker is echter een van je belangrijkste werknemers (lees hier waarom). Denk daaraan als je een schoonmaakbedrijf uitkiest of als je als werkgever je personeel aan het werk zet.

2.    Glij-, struikel- en valpartijen

Een vloer die net gedweild is, kan behoorlijk glad zijn. Een valpartij ligt dan al gauw op de loer. Als je een beetje rottig valt, heb je zo je enkel verstuikt of je pols gebroken. Investeer daarom in goede schoenen met antislipzool, zoals die van Sanita. Ook antislip overschoenen met SRC-certificering bieden een goede grip op natte, vette en gladde vloeren. Zo bieden de overschoenen van TigerGrip, afhankelijk van het model, maar liefst 40 à 340% meer grip dan de SRC-richtlijn vereist.

3.    Spier- en skeletaandoeningen

Schoonmaken is fysiek zwaar werk. Schoonmakers moeten tillen, duwen en trekken, veel staan etc. Ook is er soms sprake van een ongezonde werkhouding of repetitieve bewegingen. In de cao is vastgelegd hoeveel medewerkers maximaal belast mogen worden. Zo is het maximale tilgewicht 25 kg (15 kg bij regelmatig tilwerk), moeten de wielen van een schoonmaaktrolley soepel lopen en mag er met één hand niet meer dan 1 kg kracht worden uitgeoefend. Verder kan voldoende variatie in taken klachten aan nek, schouder, polsen en armen voorkomen. Bijkomend voordeel is dat het werk leuker wordt en dat collega’s elkaar bij ziekte of vakantie beter kunnen vervangen. Met de juiste materialen wordt de lichamelijke belasting bovendien lager. Denk dan bijvoorbeeld aan een mop of doek van microvezel, ergonomisch schoonmaakgerei van Vikan of een telescoopsteel die je kan aanpassen aan je eigen lengte.

4.    Blootstelling aan gevaarlijke stoffen

Naast valpartijen en fysieke overbelasting hebben schoonmakers te maken met diverse gevaarlijke stoffen. Deze zitten in de schoonmaakmiddelen zelf, maar kunnen ook voorkomen als er schoongemaakt wordt in omgevingen waar met gevaarlijke stoffen wordt gewerkt, zoals cytostatica. Om eczeem, huidirritatie, contactdermatitis en luchtwegproblemen te voorkomen is het belangrijk om altijd het etiket te lezen en de juiste dosering te gebruiken en je handen te beschermen met goede disposable handschoenen of huishoudhandschoenen. Is de huid toch geïrriteerd? Smeer de handen dan na het werk in met een verzorgende crème. Ook minder agressieve, pH-neutrale schoonmaakmiddelen, waaronder deze ruiten- en oppervlaktereiniger, zijn een optie.

5.    Verstoord bioritme

Schoonmakers werken vaak buiten de normale kantooruren, zoals ’s ochtends vroeg, ’s avonds laat of ’s nachts. Het gebrek aan daglicht dat hierdoor ontstaat, kan een negatieve invloed hebben op de gezondheid. Is het bioritme verstoord? Dan biedt een daglichtlamp uitkomst. Daarnaast is het het overwegen waard om over te schakelen op schoonmaken overdag. Hoewel er op sommige werkplekken niet overdag kan worden schoongemaakt, is dat in andere gevallen wel mogelijk. Deze wijziging komt eveneens ten goede aan de zichtbaarheid van de schoonmaker, wat er weer voor zorgt dat kantoormedewerkers beter hun best doen om hun bureau netjes achter te laten.

Advies nodig?

Wil je meer weten over veilig schoonmaken? Bij Cemex Trescon adviseren we je graag. Neem gerust contact op met onze klantenservice of vraag vrijblijvend een offerte aan.

Geplaatst op 14 februari 2020