Blog - Waarom kleurcodering altijd een goed idee is

Veel hygiëneproducten, zoals de schoonmaakartikelen van Vikan en de disposables van CMT, zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren. Leuk om je favoriete kleur te kunnen kiezen voor je handschoen, borstel of bezem, maar het heeft ook een belangrijke functie: het kunnen toepassen van kleurcodering. Hieronder lees je wat kleurcodering is en hoe deze methode je kan helpen een optimale hygiëne te realiseren.

Kleurcodering met Vikan

Bij kleurcodering gebruik je per toepassing, proces of zone een aparte kleur. Zo kun je een specifieke kleur kiezen voor materialen die in contact komen met voedsel en een andere kleur voor materialen waarbij dat niet het geval is. Vleesverwerkers en grootkeukens zetten kleurcodering vaak in om rauw en bereid vlees of rauw
of licht bewerkt voedsel en het eindproduct uit elkaar te houden. Of misschien bestaat jouw onderneming uit bijvoorbeeld een bakkerij, lunchroom en toiletruimte. Door voor elke ruimte een eigen kleur te geven, voorkom je dat je je werkbank in de bakkerij reinigt met de microvezeldoeken waarmee je het toilet hebt schoongemaakt. Afhankelijk van het type levensmiddelen dat je produceert/verwerkt/verkoopt, je productieprocessen, de wet- en regelgeving waaraan je moet voldoen en de mogelijke risico's (allergenen, micro-organismen etc.) kun je de kleurcoderingsstrategie kiezen die het beste bij jou past.

Begin jaren '90 heeft Vikan aan de wieg gestaan van kleurcodering. Inmiddels is kleurcodering de standaard in de industrie en een vereiste van het GFSI. Van borstels en stelen tot emmers en vloertrekkers, de schoonmaakproducten van Vikan zijn verkrijgbaar in veel verschillende kleuren. Zo ligt kleurcodering voor iedere onderneming binnen handbereik.

4 redenen voor kleurcodering

Kleurcodering is dus voor iedereen mogelijk. Maar waarom zou je het toe willen passen? Hieronder geven we vier redenen voor kleurcodering.

1. KRUISBESMETTING VOORKOMEN

We kunnen het belang van hygiëne en veiligheid niet vaak genoeg benadrukken. Kleurcodering kan hier een aanzienlijke bijdrage aan leveren. Door in elke ruimte een aparte kleur te gebruiken, geef je visueel aan welke functie een plek of product heeft. Hierdoor worden er minder snel fouten gemaakt en vermindert de kans op kruisbesmetting. Door elke productiefaciliteit een eigen kleur te geven, voorkom je dat rauw voedsel in contact komt met verwerkt voedsel, dat er kruisbesmetting tussen verschillende afdelingen ontstaat (bv. vis vs. kip) of dat er allergenen op de verkeerde plek terecht komen (denk aan melk, soja en tarwe). Gebruik je blauwe handschoenen en schoonmaakgerei in een ruimte waar schaal- en schelpdieren en vis verwerkt worden, dan zie je het meteen als er bijvoorbeeld een gele emmer staat en kun je direct maatregelen nemen.

2. GOEDKOPER

Het voorkomen van kruisbesmetting heeft niet alleen een hogere voedselveiligheid als voordeel; het is ook nog eens beter voor de portemonnee. Als er besmetting is opgetreden, mag het voedsel niet verkocht worden. Dat betekent dat er hele batches vernietigd of teruggeroepen moeten worden. Een product recall brengt veel kosten met zich mee. Zo zijn er kosten voor onderzoek naar de aard en omvang van het gebrek, het inlichten van derden (o.a. advertenties in landelijke dagbladen) en het vervangen van producten, maar ook kosten ten gevolge van gemiste omzet, schadeclaims en negatieve publiciteit. Al met al kan dit oplopen tot forse bedragen. De kosten voor het aanschaffen van een paar extra kleuren disposable handschoenen of emmers valt hierbij absoluut in het niet.

3. GEMAKKELIJKER

Gemak dient de mens, ook in de voedingsindustrie. Kleurcodering maakt het werk een stuk eenvoudiger. Als elke taak een eigen kleur heeft, hoeven je personeelsleden niet langer na te denken welke spullen ze nodig hebben. Voor managers is het juist een snelle visuele indicator. Doordat kleur universeel is, is het overstijgen van taalbarrières bovendien een fluitje van een cent. En door bepaalde kleurcombinaties wel of juist niet te gebruiken, kunnen zelfs kleurenblinde mensen met het systeem overweg.

4. VERBETERING BEDRIJFSIMAGO

Met een kleurcoderingssysteem laat je zien dat je hygiëne en veiligheid serieus neemt. Zo’n professionele aanpak doet het goed als je bezoekers of inspecteurs over de vloer hebt. Ook naar je klanten zelf kun je duidelijk communiceren dat je voldoet aan de HACCP-richtlijnen. Hierdoor zal het vertrouwen toenemen.

Meer weten?

Wil je zelf aan de slag met kleurcodering? Lees dan ook even dit blog over kleurgebruik of dit blog over de meest voorkomende valkuilen bij het implementeren van kleurcodering. Daarnaast staan onze hygiëne-experts voor je klaar voor een persoonlijk advies. Neem gerust contact op met onze klantenservice of vul vrijblijvend het contactformulier in. 

 

Geplaatst op 9 december 2020