Blog - Zijn desinfectiemiddelen halal?

Ethanol in desinfectieproducten

De meeste soorten desinfecterende spray en doekjes bevatten ethanol. In enkele andere producten, zoals handgel, is IPA het werkende bestanddeel. Ethanol en IPA zijn allebei vormen van alcohol. In de islamitische wereld is alcohol niet toegestaan, omdat het schade kan toebrengen aan lichaam en geest. In dat opzicht is een desinfectiemiddel dus niet halal.

Maar…

Er is echter een verschil tussen de alcohol die je consumeert (wijn, bier…) en de alcohol die je gebruikt met schoonmaken. In schoonmaakmiddelen zit slechts een kleine hoeveelheid ethanol. Bovendien laten ze na gebruik geen residu achter als je je houdt aan het wettelijke gebruiksvoorschrift (WG) en dát is waar het in feite om gaat. Het voedsel dat je bereidt op het gedesinfecteerde oppervlak kan zodoende geen ethanol meer opnemen. Er zit dus geen alcohol in het eindproduct. Alleen als je je niet houdt aan de grenswaarde – je wacht niet na gebruik of je verknipt een stuk natte wipe tussen je kippenvlees – kan er ethanol overgedragen worden.

Hoe blijf ik onder de grenswaarde?

Het wettelijke gebruiksvoorschrift wordt vastgesteld door het CTGB, het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden. Bij de desinfectiemiddelen van CMT staat deze gewoon op het etiket. Kortom: als je gewoon de gebruiksaanwijzing volgt, is er geen bezwaar voor het gebruik van ethanol als schoonmaak- of desinfectiemiddel.

Geplaatst op 9 maart 2020